"Ja, men jag håller på med LIBERTY."

 Join up, Parelli Natural Horsemanship, trickträning, barfotaverkning, bettlöst... Nej, nej! Klä dig som en alv, rid med halsring och kalla det liberty*. Alla kallar det de gör för liberty. Nu ska jag säga något som jag sällan säger. Traditionalisterna har rätt när det kommer till vissa saker (okej, en sak): "natural horsemanship" var inne typ 2010, sedan var det trickträning och nu har det kommit "steget längre" och blivit liberty. Liberty är inne. Liberty är det nya svarta. Liberty är svaret på livet.
De kallade sig Parelli 2012. Sedan dess har de inget ändrat men är plötsligt "liberty" istället för "Parelli". Lite konspirationsteori över detta...
 
Och ta detta fan inte fel, för traditionalisterna med sina jävla kallblodskorsade fullblod är lika jävla illa, om inte värre. För dessa ÄR inte "liberty/Nh/Parelli", nej de "tränar Nh/ledarskapsövningar". Säg efter mig: Sådan - jävla - smörja.
Det är trots allt en fråga om filosofier. Du kan ju inte bete dig som ett jävla rövhål mot alla, för att sedan en timme i veckan "träna trevligt bemötande" och klappa dig själv på axeln.
 
Något annat som hade lite innefluga på sig några minuter för ett par år sedan var join up. För den som missade detta fenomen så kan det beskrivas som följande:
 

Dessa människor menade bara, väldigt kort och koncist, att det stärker bandet att driva en häst framför sig tills den kommer fram. Ja, det finstilta har jag helt rensat bort för det är helt irrelevant. Det viktiga i det här fallet är inte hur det skulle utföras (även om även grundidén är jävligt lätt att genomskåda och knappast kan räknas som direkt trevlig), utan att glada amatörer tog helgkurser och sedan började jaga hästen runt runt.
 
Men spelar det ens någon roll vad vi kallar det?
Nej.
Det är bara så tillfredsställande att ha lite förutfattade meningar ibland, titta på ett ekipage och snabbt analysera vad det är för ärthjärna bakom och sedan ha helt rätt (mer ofta än ej).
Alla kan arbetas in i fack. Till och med de där spirituella hippiesarna som ligger i hagen och knaprar gräs, klär sin häst i fjädrar och låter den stå i hagen de dagar hästen inte vill**. Men dessa gör väl knappast någon större skada. Det är de där andra "liberty"-människorna. De där asen som bara lever för och igenom likes och gör allt i sin väg för att nå dit. För mig spelar det ingen roll om du har sju miljoner följare och är avgudad av alla. Är du ett as, spöar du din häst och sedan har du en fläckfri image som du visar utåt... Då kommer jag förmodligen vilja leka lite join up med dig. Länge. Och när du tror du listat ut hur du ska slippa jagas så ska jaga dig lite till. För att befästa mitt ledarskap!
Nej, liberty är en önskan om en högt spirituell upplevelse jag själv inte riktigt kan förstå. Framförallt inte om det i slutändan handlar om 90% prestige och likes på Instagram och 10% kläder från någon gång när digerdöden härjade i samma utsträckning som falska libertymänniskor. "Liberty" ska väl vara just det som antyds: En hel filosofi kring ditt hästhanterande. Ett samarbete i frihet. En strävan mot ett fritt liv tillsammans.
Istället syns det på alltför många clinics, träningar, videos och uppvisningar en hästhantering som i det närmaste kan likställas med en traditionalist på steroider och uppåttjack. Om din häst kan stå på bakbenen eller lägga sig och den gör det för att den är rädd för att åka på omgång, då är jag inte imponerad
"Men alla som gör rätt då! Alla som är snälla och kan det de gör och faktiskt ÄR Liberty?!"
Ja? Har det någonsin varit de kunniga, mjuka och respektfulla som varit ett problem? Svälj ditt ego. Tänk till varför du känner dig träffad. Tack för mig.
- Igor
 

* OBS! Många som har ett intresse för gamla kläder och utklädnad ägnar sig också åt äkta liberty. Lika många gör det enbart för prestigen.
** Denna underart vill sällan kalla sig något. Men även de har tydliga mönster i beteende, filosofi och personlighet. Sorry, not sorry.
Hästmemes, Åsikter | Join up, Liberty | |
#1 - - Klara Forsström:

Gift dig med mig

Upp