Vinterpäls - Att vara eller inte vara

 
 
En häst som har full vinterpäls blir svettig vid ansträngning. Skrittar du av hästen som det är tänkt, så får den chansen att bli torr närmast huden. Då klarar den lätt temperaturer den klarar annars, helt torr. Jag är helt för att behålla hästens naturliga skydd mot väta och kyla. Du kan inte hitta ett enda täcke på marknaden som är lika anpassningbart! Men just täckning, klippning och pälsens vara eller icke vara är faktiskt en fråga vi måste vända och vrida lite på.
 
 
Det finns vetenskapliga studier som visat att klippta hästar återhämtar sig snabbare och presterar bättre*. MEN det är undersökningar utförda på högpresterande varmblodiga travhästar, inte en motionsriden normalpälsad ponny. Enkelt tips från Igor: Ta pulsen. Om hästen inte återhämtar sig normalt så är något inte optimalt. Antingen är den för fet, har för dålig kondition eller är för lurvig. Alternativt så är den sjuk på något vis.
Men faktum kvarstår; vissa hästar mår bäst av att förlora lite vinterpäls. Det behöver inte vara en helklippning, och det behöver absolut inte vara p.g.a. att hästen blir litet svettig. Det är ansträningsnivån, d.v.s. konditionsprövande och pulshöjande övningar, i kombination med pälsmängd och indivd som avgör vad som bör göras. Och snälla; Klipp kroppen för all del; men hästen svettas fan inte om öronen. Hur lätt tror ni att det är att hålla värmen i små broskstrutar ovanpå huvudet utomhus på vintern? Tänk era egna broskiga, nakna öron ute i 20 minusgrader några timmar. Klipp fan inte öronen!
 

Källor:
*Rutiner för klippning och täckning av häst i Sverige - En enkätundersökning - Emelie Lindberg, Uppsala 2014 - s. 3
 
Åsikter | Hippiebloggen, Hippiebloggen Igor, Hippien Igor, Hippiesarna, Hästfolk, Naturlig hästhantering, Naturlig hästhållning, Traditionellt hästtänk, Vinterpäls | |
#1 - - Klara Forsström:

"Och snälla; Klipp kroppen för all del; men hästen svettas fan inte om öronen. Hur lätt tror ni att det är att hålla värmen i små broskstrutar ovanpå huvudet utomhus på vintern? Tänk era egna broskiga, nakna öron ute i 20 minusgrader några timmar. Klipp fan inte öronen!" JAG DÖR, du/ni är så jävla bra haha

Svar: Åh, vi vet!- Igor
hippiebloggen.blogg.se

Upp